Téměř každý hotel dnes nabízí bezplatné wi-fi, ale překvapivě mnoho z nich využívá nezabezpečené bezdrátové sítě. Nejčastěji nezabezpečené sítě používají pro přístup k wi-fi síti captive portál, kde se v okně webového prohlížeče objeví úvodní obrazovka, než vám bude udělen další přístup k síti.



Často existuje nějaký požadavek na přihlášení, jako je zadání čísla pokoje nebo e-mailové adresy. Captive portály se liší od zadání hesla wi-fi pro připojení k bezdrátové síti, které je nutné při připojení k zabezpečené síti. Ale jakmile jsou tyto sítě připojeny, jsou obvykle zcela nezabezpečené a nemají zaveden vůbec žádný bezpečnostní protokol wi-fi. To znamená, že veškerá nešifrovaná data se přenášejí otevřeně přes bezdrátovou síť ve formátu prostého textu, což může prozradit tato data jakémukoli hackerovi. I když může být nepravděpodobné, že někdo šmíruje v bezdrátové síti nešifrovaná data, je stále důležité postupovat opatrně, když používáte jakoukoli nezabezpečenou síť.

Jak zjistíte, zda je vaše internetové připojení nezabezpečené?

Nejjednodušší způsob je použít Mac, pak proveďte následující: Ikona Wi-Fi vám dá vědět, zda jste v nezabezpečené síti, pomocí trojúhelníku s vykřičníkem.  Můžete se také podívat na typ zabezpečení nebo jeho nedostatek takto:

  • Podržte klávesu OPTION.
  • Klepněte na položku nabídky Wi-Fi a současně držte klávesu OPTION.
  • Vyhledejte v seznamu název sítě, ke které jste připojeni, a poté vyhledejte Zabezpečení.
  • Pokud je v poli Zabezpečení uvedeno Žádné, síť je nezabezpečená a nepoužívá se žádné šifrování.