Podle nově zveřejněné zprávy je za smrt sedmi dětí odpovědná šílená výzva „blackout challenge“, která momentálně koluje na TikToku. TikTok je dobře známý pro video výzvy, kdy jeden uživatel zveřejní video a vyzve ostatní, aby udělali totéž.



Většina z nich je neškodná – jako taneční pohyby – ale některé jsou velmi nebezpečné. Takzvaná výzva „blackout challenge“ vyzývá ostatní, aby se škrtili, dokud neomdlí. The Verge uvádí, že při pokusu o splnění této výzvy zemřelo nejméně sedm dětí. TikTok čelí několika žalobám od rodičů, kteří tvrdí, že jejich děti zemřely na uškrcení při pokusu o splnění výzvy „blackout challenge“, poté, co jim aplikace ukázala videa jiných lidí, kteří to zkoušeli. Jedna žaloba podaná proti společnosti v červnu tvrdí, že nejméně sedm dětí zemřelo v loňském roce při pokusu o výzvu, která podle stížnosti vybízí uživatele, aby se dusili pásy nebo čímkoli podobným, dokud neomdlí. Všechny děti, které údajně zemřely, byly mladší 15 let. Poslední žalobu podali rodiče osmiletého Lalani Waltona a devítiletého Arrianiho Arroya. Uvádí však několik dalších dětí, které také zemřely po pokusu o výzvu, jako důkaz, že TikTok si byl problému vědom.

Žaloba uvádí pět dalších případů:

  • 10letý chlapec z Itálie, který údajně zemřel v lednu 2021
  • Dvanáctiletý chlapec z Coloradu, který údajně zemřel v březnu 2021
  • 14letý chlapec z Austrálie, který údajně zemřel v červnu 2021
  • Dvanáctiletý chlapec z Oklahomy, který údajně zemřel v červenci 2021
  • 10letý chlapec z Pensylvánie, který údajně zemřel v prosinci 2021

TikTok vydal prohlášení, že zablokoval vyhledávání této výzvy a přesměroval uživatele na stránku, která uvádí: „Na vaší bezpečnosti záleží. Některé online výzvy mohou být nebezpečné, znepokojivé nebo dokonce vymyšlené. Naučte se, jak rozpoznat škodlivé výzvy, abyste mohli chránit své zdraví a duševní pohodu.“ Tlačítko pak odkazuje na další informace. Žaloba však tvrdí, že TikTok videa nestáhl a že se stále objevují ve zdrojích dětí, které aplikaci používají.