Dodavatel společnosti Apple Pegatron popřel zprávy médií, které tvrdily, že dodávky do a z jeho továren v Číně byly zadržovány čínskými celními úředníky po schůzce výkonného představitele Pegatronu s předsedkyní Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiovou (přes DigiTimes).



V podání na Tchajwanské burze cenných papírů společnost uvedla, že výroba iPhonu v jejích závodech v Číně pokračuje jako obvykle a dodávky nebyly ovlivněny. Zprávy se objevily poté, co se místopředseda Pegatronu Jason Cheng ve středu setkal s Pelosi na obědě pořádaném tchajwanským prezidentem Tsai Ing-wen. Mezi hosty byl údajně také zakladatel TSMC Morris Chang a předseda představenstva Mark Liu. Návštěva Pelosiové na Tchaj-wanu rozzlobila čínskou vládu, která ostrov považuje za oddělenou provincii, která se nakonec stane součástí země, přestože mnoho Tchajwanců považuje svůj samovládný ostrov za samostatný národ.

Pegatron je po Foxconnu druhým největším tchajwanským smluvním výrobcem elektroniky, zatímco TSMC je jediným dodavatelem vlastních čipů Apple Silicon. Všechny tři firmy provozují závody v Číně. Apple se snaží diverzifikovat svůj dodavatelský řetězec mimo Čínu, aby snížil svou závislost na zemi a zmírnil dopad geopolitických nepokojů, přičemž Vietnam a v poslední době Indie se staly důležitými místy pro expanzi dodavatelského řetězce a investice.