15. srpna 1998 byl oficiálně vydán první iMac, který předtím před několika měsíci představil Steve Jobs, což znamenalo zlom pro Apple a první skutečný počítač pro spotřebitele.



„Vzrušení z internetu. Jednoduchost Macintoshe“, tak Jobs popsal první ‌iMac‌ během dnes již ikonické keynote 6. května 1998. Během prezentace jej Jobs porovnal s jinými stolními počítači na trhu. Podle Jobse byly tyto počítače pomalé, měly menší 13 až 14palcové displeje, pravděpodobně neměly žádné síťové možnosti a byly ošklivé. Původní ‌iMac‌ nabízel rychlejší výkon, lépe vypadající design a I/O porty.

„Rozhodli jsme se udělat jej rychlejší,“ řekl Jobs a vychvaloval tehdy výkonný procesor G3/233. První ‌iMac‌ měl 15palcový displej s rozlišením 1024 x 768, 32 MB paměti, 4 GB diskového úložiště, 24x CD-ROM mechaniku, 100 Mb Ethernet port, 33,6 Kb modem a 4 MB IrDA. Původní ‌iMac‌ měl stereo SRS zvuk, dva 12MB USB porty a klávesnici a myš.

Vyznačoval se ikonickým průsvitným designem, který lidem umožňoval nahlédnout dovnitř stroje. „Mimochodem, zadní strana tohoto zařízení vypadá lépe, než přední strana ostatních,“ vtipně řekl Jobs o jejím designu ve srovnání s konkurenty na trhu. Na přední straně ‌iMacu‌ pod displejem byly stereo reproduktory, infraport, CD-ROM a konektor pro sluchátka.

Původní ‌iMac‌ se prodával za 1 299 dolarů a od svého představení před 24 lety se ‌iMac‌ hodně proměnil a vyvinul. Nejnovější ‌24palcový ‌iMac‌ s čipem M1 je podobný původnímu ‌iMacu‌ v tom, že je nabízen v mnoha barvách. Design ‌iMacu‌ se však radikálně měnil, v průběhu let se stal tenčím, štíhlejším a výkonnějším.