Joanna Stern z Wall Street Journal nedávno cestovala do Michiganu, aby otestovala novou funkci detekce autonehody na iPhone 14 a Apple Watch. V reakci na to Apple poskytl další informace o tom, jak tato funkce funguje.



Výsledky testu, které provedla Stern byly smíšené, iPhone a Apple Watch detekovaly pouze některé typy autonehod, což bylo podle Applu důsledkem testovacích podmínek na vrakovišti, které neposkytovaly dostatek signálů ke spuštění funkce. „Když jsem kontaktovala Apple s výsledky, mluvčí společnosti řekl, že testovací podmínky na vrakovišti neposkytují iPhonu dostatek signálů ke spuštění funkce. iPhone nebyl připojen k Bluetooth nebo CarPlay, což by naznačovalo, že se auto používá, a vozidla nemusela před srážkou ujet dostatečnou vzdálenost, aby naznačovala jízdu. Pokud by iPhone obdržel tyto dodatečné indikátory – a jeho GPS ukázala, že auta jsou na skutečné silnici – pravděpodobnost spuštění funkce by byla větší,“ řekla.

Stern nastínila různé hardwarové senzory a softwarové algoritmy, které pomáhají s detekcí autonehody na podporovaných iPhonech a Apple Watch:

Pohybové senzory: Všechna zařízení mají tříosý gyroskop a akcelerometr s vysokou silou, který vzorkuje pohyb více než 3000krát za sekundu. To znamená, že zařízení dokážou detekovat přesný okamžik nárazu a jakoukoli změnu pohybu nebo trajektorie vozidla.
Mikrofony: Mikrofony se používají k detekci hlasitých úrovní zvuku, které by mohly naznačovat havárii. Mikrofony se zapnou pouze při detekci jízdy a nezaznamená se žádný skutečný zvuk, říká Apple.
Barometr: Pokud se airbagy nafouknou při zavřených oknech, barometr může detekovat změnu tlaku vzduchu.
GPS: Údaje lze použít k detekci rychlosti před nehodou a náhlým nedostatkem pohybu a také k informování zařízení, že jede po silnici.
CarPlay a Bluetooth: Po připojení dávají algoritmům další signál, že telefon je na palubě auta, takže ví, že si má dát pozor na havárii.

Detekce autonehody je ve výchozím nastavení povolena na iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Series 8, Apple Watch SE druhé generace a Apple Watch Ultra. Tuto funkci najdete v aplikaci Nastavení v části Tíseň SOSVolání po vážné havárii a není k dispozici na starších modelech iPhone a Apple Watch.

 

Společnost Apple uvádí, že funkce detekce autonehody je navržena tak, aby detekovala vážné automobilové nehody, jako jsou nárazy zepředu, z boku a zezadu a převrácení. Funkce funguje se sedany, minivany, SUV, pickupy a ostatními osobními vozy. Apple varuje, že tato funkce nedokáže detekovat všechny autonehody, takže není odolná proti selhání. Když je detekována vážná autonehoda, podporovaný iPhone nebo Apple Watch zobrazí upozornění a spustí alarm, tvrdí Apple. Pokud je uživatel schopen, může zavolat tísňovou linku posunutím posuvníku Tísňové volání na iPhonu nebo Apple Watch, nebo upozornění zrušit. Pokud na upozornění nereagujete po 10 sekundách, zařízení zahájí další 10sekundové odpočítávání. Pokud stále nereagujete, zařízení zavolá záchrannou službu.