Apple v průběhu posledních šesti měsíců provedl významné aktualizace malwarových nástrojů v macOS, podle nové zprávy, kterou zveřejnil Howard Oakley z Eclectic Lighting Company (prostřednictvím Ars Technica).



„Za posledních šest měsíců se ochrana proti malwaru v macOS změnila více než za předchozích sedm let,“ píše Oakley v blogovém příspěvku zveřejněném tento týden. Detekce malwaru na Macu je nyní stejně účinná jako mnoho komerčních produktů proti malwaru. Konkrétně v době, kdy byl vydán macOS 12.3 Monterey, Apple v tichosti představil nový nástroj XProtect Remediator pro svou službu XProtect, která kontroluje malware na pozadí. XProtect Remediator častěji hledá malware a maže jej, pokud je detekován. Apple dříve používal Malware Removal Tool (MRT) a XProtect, ale XProtect byl omezen na kontrolu aplikací a kódu se seznamem známého malwaru a MRT se spouštěl jen zřídka. Nové řešení Applu je agresivnější a nabízí větší ochranu. 

Xproduct Remediator je k dispozici na Macech se systémem macOS Monterey, macOS Big Sur a macOS Catalina, ale není k dispozici na Macech se staršími verzemi macOS. Nová funkce XProtect je pravidelně aktualizována a spouští se alespoň jednou denně, ale někdy i častěji. U některých kontrol malwaru se spouští každou hodinu nebo dvě, a je schopen identifikovat řadu malwaru, jako je Adload, DubRobber, Pirrit, SnowDrift, Trovi a další. Kontroly se s největší pravděpodobností uskuteční, když je Mac probuzen, ale není aktivní, a primárně provádí úlohy na pozadí, jako je zálohování a přijímání e-mailů. Oakley říká, že nová ochrana proti malwaru představuje „velký krok vpřed“ pro ty, kteří používají nejnovější verze macOS, přičemž více informací je k dispozici v úplném příspěvku na blogu Oakley.