S vydáním řady iPhone 14 a nových modelů Apple Watch představil Apple novou bezpečnostní funkci nazvanou detekce autonehody. Pokračujte ve čtení, abyste zjistili, co to je, jak funguje a jak ji zapnout a vypnout.



Co je detekce autonehody?

Funkce Detekce autonehody je navržena pro detekci vážných autonehod v osobních automobilech. Pokud dojde k vážné havárii a nereagujete, vaše zařízení může vaším jménem automaticky zavolat tísňové linky.

Jak funguje detekce autonehody?

Když řídíte nebo jste spolujezdec v motorovém vozidle, pohybový senzor s gyroskopem s vysokým dynamickým rozsahem a akcelerometrem, GPS, barometr, mikrofon a pokročilé pohybové algoritmy spolupracují ve vašem iPhonu nebo Apple Watch, aby přesně detekovaly autonehodu. Když je zjištěna vážná autonehoda, na displeji Apple Watch nebo iPhonu se na 10 sekund zobrazí upozornění. Pokud stále reagujete, můžete přejetím prstem po obrazovce okamžitě zavolat tísňovou službu nebo zrušit upozornění, pokud je nepotřebujete kontaktovat. Pokud po 10 sekundách neprovedete žádnou interakci, spustí se 10sekundové odpočítávání. Po jejím skončení jsou kontaktovány záchranné složky.

Když tísňové služby hovor zvednou, začne se ve smyčce přehrávat následující zvuková zpráva od Siri s pěti sekundami ticha mezi každým přehráním: „Majitel tohoto ‌iPhonu‌ měl těžkou autonehodu a nereaguje na svůj telefon.“ ‌Siri‌ poté předá vaši odhadovanou polohu záchranným službám. Zpráva je nejhlasitější při prvním přehrání, poté mají ostatní přehrávání sníženou hlasitost pro případ, kdybyste byste mohli hovořit se záchrannými službami. Zpráva se bude opakovat, dokud neklepnete na tlačítko Zastavit nahranou zprávu nebo dokud hovor neskončí. Pokud máte nastavené nouzové kontakty, budou také informovány o autonehodě po dalším 10sekundovém odpočítávání.

Jaké druhy autonehod dokáže funkce detekovat?

Podle společnosti Apple dokáže funkce detekovat přední nárazy, boční nárazy, nárazy zezadu a převrácení.

Která zařízení Apple podporují detekci autonehody?

Detekce autonehody je podporována na následujících modelech ‌iPhone‌ a Apple Watch.

  • iPhone 14
  • iPhone 14 Plus
  • iPhone 14 Pro
  • iPhone 14 Pro Max
  • Apple Watch SE (2. generace)
  • Apple Watch Series 8
  • Apple Watch Ultra

Jak povolit detekci autonehody

Není potřeba žádné nastavení. Detekce autonehody je na výše uvedených podporovaných zařízeních ve výchozím nastavení povolena, takže nemusíte nic dělat. Pokud se obáváte, že by tato funkce mohla omylem zaregistrovat autonehodu a zavolat záchrannou službu, můžete ji deaktivovat podle následujících kroků.

Jak deaktivovat detekci autonehody

  • Otevřete‌ aplikaci Nastavení.
  • Přejděte dolů a klepněte na položku Tíseň SOS.
  • V části Detekce autonehody vypněte přepínač vedle možnosti Volat po vážné nehodě.
  • Pokud budete chtít tuto funkci povolit, jednoduše znovu zapněte přepínač v Nastavení.