Přestože byl iOS 16 vydán teprve v pondělí, Apple již vydal iOS 16.1 pro vývojáře, který obsahuje několik nových funkcí, které stojí za zmínku. My se v dnešním článku zaměříme na to, co vše je nové.



Uzamčené obrazovky/Přizpůsobení domovské obrazovky

Po klepnutí na rozhraní Přizpůsobit na uzamčené obrazovce si nyní můžete vybrat mezi přizpůsobením uzamčené obrazovky nebo domovské obrazovky. To usnadňuje přizpůsobení vzhledu iPhonu z jednoho místa, aniž byste museli procházet několika kroky.

Podpora Matter

iOS 16.1 zavádí do aplikace Nastavení novou sekci „Příslušenství Matter“, což naznačuje, že Apple se připravuje na podzimní spuštění standardu pro chytrou domácnost Matter. Klepnutím na sekci Příslušenství Matter se zobrazí veškeré příslušenství Matter, které bylo přidáno do připojené služby. „Ty lze také přidat do doplňkových služeb pomocí aplikace, která podporuje Matter,“ stojí v textu. V poznámkách k vydání aktualizace Apple uvádí, že spárování příslušenství Matter nejprve vyžaduje profil nainstalovaný na vašem zařízení.

Nabíjení čistou energie

iOS 16.1 přidává přepínač pro povolení „Nabíjení čistou energií“ v části Baterie v aplikaci Nastavení. Tato funkce se pokusí snížit vaši uhlíkovou stopu selektivním nabíjením, když je k dispozici elektřina s nižšími emisemi uhlíku. Apple říká, že ‌iPhone‌ se stále plně nabije, než jej budete muset používat na základě vaší každodenní nabíjecí rutiny, a tuto funkci lze v případě potřeby vypnout. Tato funkce je však k dispozici pouze pro uživatele v USA.

Live Activities API

iOS 16.1 znovu přidává rozhraní Live Activities API, které bylo k dispozici pro vývojáře pro účely testování během beta verze ‌iOS 16‌. Uživatelé ‌nemají v současné době přístup k živým aktivitám, protože neexistují žádné aplikace, které by tuto funkci podporovaly, ale vývojáři mohou začít s implementací podpory.

Aplikace Peněženka

iOS 16.1 přidává možnost zcela odebrat aplikaci Peněženka z ‌iPhonu‌. V ‌iOS 16‌ a starších verzích iOS lze aplikaci odebrat z ‌domovské obrazovky‌, ale ne smazat. Nyní je možné ji zcela smazat pro ty, kteří nechtějí používat Apple Pay nebo jiné funkce.

Procento baterie ve stavovém řádku

iOS 16.1 přidává procento baterie k ikoně baterie ve stavovém řádku na ‌iPhone‌ XR, iPhone 11, iPhone 12 mini a iPhone 13 mini.

Snímky obrazovky

Po zavření nástroje pro úpravu snímků obrazovky se v pravém horním rohu zobrazí aktualizované rozhraní, které poskytuje možnosti smazat snímek obrazovky, zkopírovat a odstranit nebo uložit. Tato nabídka bývala ve spodní části ‌iPhonu.