Meta čelí nové hromadné žalobě, která ji obviňuje ze sledování a shromažďování osobních údajů uživatelů iPhone, a to navzdory funkcím a zásadám společnosti Apple, které mají zastavit stejný typ sledování.



V srpnu bylo odhaleno, že s aplikacemi Facebook a Instagram může Meta sledovat všechna uživatelova klepnutí na klávesy, vstupy z klávesnice a další při používání prohlížeče v aplikaci. Když uživatel klikne na odkaz například na Instagramu, Meta může sledovat jeho interakce, výběr textu a dokonce i textové vstupy, jako jsou hesla a podrobnosti o soukromých kreditních kartách na tomto webu. Tato praxe sledování uživatelů je přímým porušením zásad společnosti Apple App Tracking Transparency (ATT), která vyžaduje, aby aplikace požádaly o souhlas uživatele, než je budou sledovat v aplikacích a na webech vlastněných jinými společnostmi.

Nová žaloba, podaná ve středu u federálního soudu v San Franciscu, obviňuje společnost Meta z tohoto porušení, jak uvádí Bloomberg Law. Navrhovaná hromadná žaloba obviňuje Meta z porušení rámce ATT společnosti Apple a státních a federálních zákonů tím, že shromažďuje uživatelská data bez souhlasu uživatele v rámci svých aplikací Facebook a Instagram. Mluvčí Meta poskytl MacRumors následující prohlášení: „Tato obvinění jsou neopodstatněná a my se budeme důrazně bránit. Náš prohlížeč v aplikaci jsme navrhli tak, aby respektoval možnosti ochrany soukromí uživatelů, včetně toho, jak mohou být data použita pro reklamy.“