Apple je nyní nejziskovější společností v Číně, a to díky kombinaci amerických sankcí vůči Huawei a firemní diplomacii generálního ředitele Tima Cooka, uvádí nově zveřejněná zpráva.



Analýza Financial Times ukazuje, že Apple nyní vydělává více než místní společnosti Alibaba a Tencent dohromady. Huawei byl kdysi téměř první volbou pro čínské spotřebitele při nákupu prémiového smartphonu. „Bylo to jako ‚národní továrna‘ – čínští občané chtěli ukázat, jak moc milují zemi, a šli si koupit smartphony Huawei,“ řekl analytik společnosti Counterpoint Archie Zhang. To se změnilo, když americká vláda uvalila sankce na Huawei a zakázala americkým společnostem prodávat klíčové technologie čínské společnosti. Akce následovala po obviněních, že společnost montovala spyware do produktů prodávaných americkým operátorům, a požadovala finanční podporu Íránu. Sankce se pro Huawei ukázaly jako zničující, protože společnosti znesnadnily nákup klíčových technologií, jako jsou čipy 5G, ale nejdramatičtěji tím, že společnost přišla o licenci Androidu. Bez toho by už nemohla prodávat nové telefony se systémem Android.

Čínská vláda uvaluje přísná omezení na většinu technologických společností – domácích i zahraničních – kvůli obavám, že se stávají příliš mocnými a představují hrozbu pro vládu. Apple však těmto omezením dokázal uniknout. FT naznačuje, že se jedná o kombinaci firemní diplomacie generálního ředitele Tima Cooka a symbiotického vztahu mezi Applem a Čínou. Vzájemně výhodný vztah mezi oběma zeměmi také znamená, že ho ani jedna nechce ohrozit. Apple je samozřejmě velmi závislý na Číně jako na výrobním centru a také na jejím druhém největším trhu. Čínská vláda těží ze stovek tisíc poměrně dobře placených pracovních míst, která prospívají ekonomice jako celku.