Zakoupili jste nový iPhone 14 Pro nebo 14 Pro Max? Potom máte oproti základním modelům této řady značnou výhodu. Můžete totiž využívat nový typ výřezu Dynamic Island, který způsobil menší designovou revoluci – u žádného dalšího telefonu tohle nenajdete. Jak se používá?



Ovládání aplikací bude s Dynamic Island svižnější

Výřezy v telefonech narušují čistý vzhled displeje. Tlak na výrobu telefonů s ještě větší obrazovkou žene vývojáře do různých kompromisů. Apple to vyřešil elegantně – udělal z oválného výřezu nedílnou součást displeje, která se zvětšuje a zmenšuje podle potřeby. Na Dynamic Islandu si zobrazíte dodatečné informace například o právě přehrávaných skladbách. Vyskytují se na něm také ovládací prvky, pomocí kterých přijmete hovor nebo přeskočíte na další skladbu. Majitelům AirPods ukáže aktuální stav baterie sluchátek. Řidiči ocení navigační pokyny – třeba směr a vzdálenost. Záleží vždy na konkrétní aplikaci, která s Dynamic Island spolupracuje.

Přizpůsobí se potřebám aplikace nebo přehrávanému videu

Velikost výřezu se mění automaticky podle potřeb aplikace. Klepnutím na něj appku otevřete přes celé okno a dostanete se ke kompletnímu ovládání. Dynamic Island tedy zobrazuje nejčastěji využívané prvky, které máte hned po ruce.

Pokud se rozhodnete sledovat video přes celou obrazovku, všechny animace se utlumí a uvidíte pouze základní černý ovál. Nespustí se, ani když na něj klepnete, takže vás nic nevyruší.

https://www.youtube.com/watch?v=WuEH265pUy4

Animace zajistí plynulé přehrávání

I když bude váš iPhone 14 Pro nebo iPhone 14 Pro Max maximálně vytížený, tato vychytávka pošlape krásně plynule. Pohání ji totiž koprocesor umístěný v čipu Apple A16. Veškeré přechody mezi jednotlivými režimy Dynamic Island jsou animované, aby užívání telefonu bylo uživatelsky maximálně přívětivé.