Senátorka Spojených států Elizabeth Warren tento týden napsala dopis úředníkům ve Federální obchodní komisi a ministerstvu spravedlnosti, ve kterém požaduje, aby prošetřili expanzi velkých technologických společností do automobilového průmyslu.



V dopise, který sdílel Vox, Warren říká, že Google, Apple a Amazon využívají svou tržní sílu na trzích digitálních aplikací, mobilních operačních systémů a datové infrastruktuře, aby se staly dominantními hráči v automobilovém průmyslu. Warren zdůrazňuje oznámení společnosti Apple z června 2022, kde společnost představila platformu ‌CarPlay‌ nové generace.

Poukazuje také na to, že Google uzavřel partnerství s Fordem, díky kterému bude Ford používat operační systém Android Automotive, a Amazon vyvíjí systémy autonomního řízení. Warren žádá FTC a DOJ, aby využily své pravomoci k řešení problémů, jakmile se objeví, a zabránily dalšímu překračování ze strany velkých technologických společností. Říká, že bez proaktivního a přísného dohledu Google, Apple a Amazon přenesou své protikonkurenční, spotřebitelské praktiky do automobilového průmyslu.