Webový prohlížeč Microsoft Edge, který je dostupný nejen pro Windows, ale také pro macOS a Linux, byl tento týden aktualizován o několik nových funkcí. S nejnovější aktualizací mohou nyní uživatelé aktivovat nový režim rozšířené zabezpečení, díky kterému je procházení webu bezpečnější.



Začátkem tohoto roku představil Microsoft Edge 98 nové možnosti zabezpečení, které umožňují deaktivovat JIT nebo kompilaci Just-In-Time, aby webové stránky a webové aplikace nemohly kompilovat kód. Ačkoli více webových stránek používá JIT ke zlepšení výkonu, tato technologie může být použita pro škodlivé účely. Vypnutím JIT přestane naprostá většina webů fungovat podle očekávání. To je důvod, proč Microsoft Edge 104 přidává do režimu rozšířeného zabezpečení novou „základní“ úroveň. Jak vysvětlili vývojáři XDA (přes Tecnoblog), s povolenou základní úrovní režimu rozšířeného zabezpečení se bezpečnostní opatření aktivují pouze tehdy, když uživatel navštíví neznámou webovou stránku.

Díky tomu budou uživatelé moci stále bez problémů procházet většinu webových stránek. Microsoft Edge zakáže JIT a další funkce pouze pro weby, které nejsou oblíbené nebo uživatelem málo navštěvované. Režim rozšířeného zabezpečení je ve výchozím nastavení zakázán. Můžete jej povolit tak, že přejdete do nastavení ochrany osobních údajů v Microsoft Edge. Pokud chcete, můžete do adresního řádku zadat „edge://settings/privacy“. Uživatelé si mohou vybrat mezi základní, vyváženou a omezenou úrovní (poslední dvě ovlivní více webů).