Společnost Proton se sídlem ve Švýcarsku, dnes oznámila dostupnost aplikace Proton Drive, která uživatelům poskytuje jednodušší způsob, jak bezpečně nahrávat, ukládat a sdílet soubory z jejich zařízení iOS a Android.



Všechny soubory a složky nahrané do služby jsou chráněny open-source, veřejně kontrolovaným end-to-end šifrováním společnosti Proton, které využívá šifrovací klíče na zařízení, což zajišťuje, že nikdo jiný – ani Proton – nemá přístup k obsahu. To zahrnuje související metadata, jako jsou názvy souborů a složek, skutečná velikost souborů, přípony souborů, miniatury a další. Data nahraná na serverech Protonu jsou uložena v datových centrech ve Švýcarsku a Německu, což uživatelům poskytuje silnou hardwarovou ochranu (společnost tvrdí, že nespadá do jurisdikce USA a EU a nepodléhá dohodám o sdílení zpravodajských informací). Neexistují žádná omezení velikosti souborů, takže uživatelé mohou bezpečně sdílet a přenášet velké soubory.

Aplikace také nabízí offline přístup k souborům a složkám, takže k nim lze přistupovat bez připojení k internetu. Pokud je pro soubor nebo složku aktivován offline přístup, jsou zašifrovány a uloženy v zařízení, takže k nim lze přistupovat pouze prostřednictvím aplikace Proton Drive. Kromě toho mohou uživatelé generovat zabezpečené odkazy, které lze sdílet s ostatními, i když nemají účet Proton. Sdílené soubory jsou podobně doručovány v šifrovaném prostředí a příjemci je mohou bezpečně stahovat. Aplikace Proton Drive je k dispozici ke stažení zdarma v App Store.