Apple údajně pracuje na velkých změnách fungování iOS a App Store. Podle Bloombergu společnost dokonce zvažuje, že na svých zařízeních povolí alternativní obchody s aplikacemi.



Nyní se vývojář Riley Testut, který vytvořil AltStore, podělil o své myšlenky na to, co by to mohlo pro uživatele znamenat. AltStore je alternativním obchodem s aplikacemi pro iOS, který lze nainstalovat i bez jailbreaku pomocí některých vývojářských nástrojů. Pokud Apple nakonec povolí obchody s aplikacemi třetích stran pro iOS, uživatelé by si mohli nainstalovat AltStore na své iPhony a iPady bez jakýchkoli systémových úprav nebo triků. I přes to se vývojář domnívá, že otevření iOS jakékoli alternativě k App Store by mohlo být pro uživatele škodlivé. Podle Testuta App Store hraje významnou roli při zajišťování integrity a bezpečnosti iOS, protože každá aplikace, která je tam dostupná, musí splňovat pokyny společnosti Apple a projít procesem kontroly.

Vývojář popisuje App Store jako jediné místo, kterému uživatelé důvěřují, přestože také tvrdí, že má chyby. Vývojář se domnívá, že mít alternativní obchody s aplikacemi na iOS by pravděpodobně narušilo celý zážitek jak pro uživatele, tak pro vývojáře. Testut si také myslí, že některé velké společnosti, jako je Meta, mohou chtít vytvořit svůj vlastní obchod, aby se vyhnuly pokynům App Store. To by nutilo uživatele mít na svých zařízeních nainstalovaných více obchodů s aplikacemi, aby našli všechny aplikace, které potřebují. Zároveň by tyto společnosti mohly také platit jiným vývojářům za přechod jejich aplikací z oficiálního App Store do jejich.