Navzdory optimalizacím provedeným v listopadové aktualizaci iOS 16 funkce Detekce autonehody nadále náhodně volá tísňovým službám, když je uživatel na horské dráze, lyžuje nebo dělá jiné fyzické aktivity, které zařízení špatně chápe jako autonehodu.



Funkce detekce autonehody využívá řadu senzorů na zařízení k zavolání záchranné služby, pokud se domnívá, že uživatel byl účastníkem autonehody. Od září, kdy byla tato funkce spuštěna u nových iPhonů a modelů Apple Watch, zaznamenali dispečeři na tísňových linkách příliv hovorů ze zařízení, která náhodně spustí funkci, i když k žádné autonehodě nedošlo. Apple vydal v listopadu iOS 16.1.2 aktualizaci, o které uvedl, že obsahuje optimalizaci funkci Detekce autonehody, aniž by dále specifikoval, o jaké změny jde.

Navzdory optimalizacím je tento problém stále aktuální. Jak tento týden uvedl místní zpravodajský portál The Colorado Sun, dispečeři zaznamenali nárůst hovorů od lyžařů poté, co jejich iPhony a Apple Watch nesprávně detekovaly pády na lyžích jako autonehodu. Detekce autonehody je k dispozici u všech modelů řady iPhone 14 a Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra a Apple Watch SE druhé generace.