Apple od loňského roku vede patentový spor se zdravotnickou společností AliveCor, protože společnost je obviněna z porušování patentů souvisejících s funkcí EKG na Apple Watch.



Ve čtvrtek Mezinárodní obchodní komise (ITC) rozhodla, že Apple porušil patenty AliveCor, což by mohlo ohrozit prodej Apple Watch v USA. To by mělo velký dopad na prodeje Apple Watch, protože společnost by již nemohla prodávat Apple Watch Series 8 nebo Apple Watch Ultra v USA, protože oba modely jsou vybaveny snímačem EKG. V prohlášení sdíleném s 9to5Mac AliveCor říká, že rozhodnutí ITC je vítězstvím nejen pro společnost, ale také pro další malé inovativní společnosti a také pro spotřebitele.

Apple v prohlášení pro 9to5Mac uvedl, že rozhodně nesouhlasí s rozhodnutím ITC a že nadále věří, že patenty AliveCor jsou neplatné. „Ve společnosti Apple naše týmy neúnavně pracují na vytváření nejlepších produktů a služeb na světě s technologií, která uživatelům umožňuje využívat špičkové funkce v oblasti zdraví a bezpečnosti. I když rozhodně nesouhlasíme s dnešním rozhodnutím ITC, jsme rádi, že příkaz k ukončení prodeje byl pozastaven. Patenty, na kterých spočívá případ AliveCor, byly shledány neplatné, a z tohoto důvodu bychom měli v této věci nakonec zvítězit.“ Nyní není na nikom jiném než na prezidentu Joe Bidenovi, aby rozhodl, zda Apple porušil patenty AliveCor či nikoli. Biden má 60 dní na přezkoumání rozhodnutí.