V srpnu 2021 Apple oznámil, že koupil službu Primephonic. V té době společnost uvedla, že tento rok plánuje vydat aplikaci s klasickou hudbou, ale čas se začíná krátit, pokud chce společnost dodržet plány.



Služba Primephonic byla ukončena v září 2021, přičemž předplatitelé v té době získali šest měsíců přístupu k Apple Music zdarma. To znamená, že předplatitelé Primephonic mohli poslouchat Apple Music až do února, což naznačuje, že Apple možná plánoval oznámit aplikaci na březnové akci tohoto roku, ale nakonec se tak nestalo. V únoru byl v beta verzi aplikace Apple Music pro Android objeven odkaz na funkci „Otevřít v Apple Classical“. V květnu pak byly v beta verzi iOS 15.5 objeveny podobné odkazy.

Tyto odkazy nebyly nikdy veřejně viditelné, ale mohly by naznačit, že Apple má nebo alespoň plánuje aplikaci pojmenovat Apple Classical. Ještě více odkazů na aplikaci bylo objeveno v souboru XML na serverech společnosti Apple koncem září. Není jasné, zda bude aplikace součástí iOS nebo vydána samostatně v App Store. V tuto chvíli není jasné, kdy bude aplikace vydána, ale mohlo by se tak stát během příštího týdne nebo dvou nebo by se vydání mohlo posunout na rok 2023.