Mark Gurman ze společnosti Bloomberg tento týden informoval, že Apple se připravuje na povolení alternativních obchodů s aplikacemi pro iPhone a iPad v Evropské unii v rámci snahy vyhovět zákonu o digitálních trzích, který vstoupí v platnost v roce 2024.



Zpráva uvádí, že Apple usiluje o to, aby změny byly zavedeny jako součást iOS 17. Analytici z investiční banky Morgan Stanley ve zprávě z tohoto týdne tvrdili, že obchody s aplikacemi třetích stran a sideloading by představovaly velmi malé riziko jak pro příjmy z App Store, tak pro celkové příjmy Applu, protože uživatelé dlouho upřednostňují zabezpečení a pohodlí, které App Store přináší.

„Důležité je, že navrhované změny v zákoně o digitálních trzích (DMA) jsou řízeny regulátory, nikoli spotřebiteli. Z pohledu spotřebitele vidíme velmi malou poptávku po alternativách k App Store vzhledem k bezkonkurenční bezpečnosti, snadnému použití a spolehlivosti, kterou App Store poskytuje. Podle našeho průzkumu z podzimu 2022 je pravděpodobné, že méně než 30 % majitelů iPhonů si koupí mobilní aplikaci přímo z webu pro vývojáře oproti App Store.“