Jak jste možná slyšeli, Apple tento týden oznámil, že rozšiřuje end-to-end šifrování na další typy dat uložených v iCloudu pomocí funkce nazvané Advanced Data Protection, včetně záloh zařízení, fotek, zpráv a dalších.



S novou změnou bude ještě více typů dat uložených na iCloudu plně end-to-end šifrováno. Abychom vám pomohli lépe porozumět tomu, co je nová funkce, jak funguje a další, přečtěte si tento krátký příspěvek, který odpovídá na některé z nejčastěji kladených otázek o pokročilé ochraně dat.

Co dělá a proč je nová?

Před pokročilou ochranou dat Apple šifroval na iCloudu pouze určité typy dat, jako jsou hesla a zdravotní údaje. Díky šifrování má k těmto informacím přístup pouze důvěryhodné uživatelské zařízení. Jiné informace uložené na iCloudu, jako jsou vaše fotky, zprávy a zálohy zařízení, však nebyly plně zašifrované, což znamená, že pokud by Apple chtěl, mohl by k vašim informacím přistupovat. Díky pokročilé ochraně dat se to všechno změní. Díky této funkci bude naprostá většina dat uložených v cloudu end-to-end šifrována, což znamená, že nikdo, ani Apple, orgány činné v trestním řízení nebo vlády, nemohou získat přístup k těmto informacím. Tyto informace může dešifrovat pouze důvěryhodné zařízení.

Jaká data budou plně end-to-end šifrována?

Díky pokročilé ochraně dat budou následující typy dat nově šifrované v iCloudu:

  • Záloha zařízení
  • Záloha zpráv
  • iCloud Drive
  • Fotky
  • Připomínky
  • Safari záložky
  • Zkratky Siri
  • Hlasové poznámky
  • Průkazy v aplikaci Wallet
Je ve výchozím nastavení povolena, a pokud ne, jak ji povolím?

Pokročilá ochrana dat nebude pro uživatele ve výchozím nastavení povolena. V nedávném rozhovoru Craig Federighi vysvětlil, že pokročilá ochrana dat vyžaduje od uživatele povolení. Až bude funkce k dispozici, stačí přejít do Nastavení, iCloud a Pokročilá ochrana dat, povolit ji a postupovat podle pokynů na obrazovce.

Mohu ji nyní použít?

Ještě ne. Pokročilá ochrana dat bude zavedena pro všechny uživatele v USA do konce tohoto měsíce a Apple říká, že bude celosvětově spuštěna začátkem roku 2023. Konkrétní data nejsou známa.

Je to zdarma?

Ano, je to zdarma. Pokročilá ochrana dat je další vrstva ochrany nabízená každému, kdo má účet na iCloudu, bez dalších poplatků.