Spoluzakladatel Twitteru a bývalý generální ředitel Jack Dorsey opustil společnost v květnu 2022 uprostřed jednání s Elonem Muskem. Od té doby pracuje na Bluesky – nové decentralizované sociální síti, která bude konkurovat Twitteru.



Tento týden byla aplikace Bluesky oficiálně zpřístupněna v App Store, ale má to háček. Pro její používání je potřeba pozvání. I když si aplikaci může stáhnout kdokoli, uživatelé stále potřebují pozvánku, aby ji mohli používat. „Tato aplikace je k dispozici ke stažení, ale k vytvoření účtu budete potřebovat kód,“ uvádí popis aplikace na webové stránce App Store. Oficiální webové stránky Bluesky stále nezobrazují mnoho podrobností o sociální síti nebo její dostupnosti. Jediná věc, kterou mohou uživatelé udělat, je zadat svou e-mailovou adresu do pořadníku, aby dostali pozvánku. Ale díky App Store nyní máme představu, jak Bluesky vypadá.

Není překvapením, že je to v podstatě zjednodušená verze Twitteru. Bluesky je založen na protokolu AT (původně nazývaném ADX nebo Authenticated Transfer Protocol). AT je podobný ActivityPub, decentralizovanému protokolu, který pohání Mastodon – další sociální síť, která je v některých ohledech docela podobná Twitteru. Zůstává nejasné, kdy přesně bude Bluesky zpřístupněn všem, ale dostupnost aplikace v App Store naznačuje, že to může být již velmi brzy.