Uživatelé aplikace TikTok mladší 18 let budou mít automaticky nastaven jednohodinový denní limit, říká společnost. Tento krok navazuje na skutečnost, že Bílý dům stanovil 30denní lhůtu pro federální zaměstnance na odstranění aplikace.



TikTok se v USA dostal do mnoha diskuzí. Panují obavy, že by jej mohla čínská vláda použít jako nástroj do zasahování americké politiky. Někteří vyjádřili obavy, kolik by se Čína mohla dozvědět o občanech USA prostřednictvím aplikace. Také existují obavy z toho, kolik času teenageři tráví používáním sociálních sítí a z toho, jaký dopad to může mít na jejich duševní zdraví – zejména na zdraví dospívajících dívek. V nadcházejících týdnech bude každý účet patřící uživateli mladšímu 18 let automaticky nastaven na 60minutový denní časový limit.

„I když neexistuje žádný schválený postoj ohledně „správného“ času stráveného na sociálních sítích nebo dokonce dopadu času stráveného na sociálních sítích, výběr tohoto limitu jsme konzultovali s odborníky z Digital Wellness Lab v Boston Children’s Hospital.“

Pokud je dosaženo 60minutového limitu, budou teenageři vyzváni k zadání přístupového kódu, aby mohli pokračovat ve sledování, což po nich bude vyžadovat, aby se aktivně rozhodli tuto dobu prodloužit. Pro děti mladší 13 let bude také denní limit nastaven na 60 minut a rodič bude muset zadat heslo, aby dítěti umožnil dalších 30 minut sledování. Oznámení budou moci ovládat také rodiče. „Zavádíme nové nastavení, které umožňuje rodičům nastavit ztlumení oznámení pro jejich dítě. Uživatelé ve věku 13–15 let již nebudou dostávat oznámení od 21:00 a uživatelé ve věku 16–17 mají oznámení vypnutá od 22:00.