Společnost Apple dnes zveřejnila dokument podpory, který vysvětluje proč se rozhodla vydat samostatnou aplikaci Apple Music Classical s klasickou hudbou. Apple uvádí, že aplikace byla navržena, aby lidem pomohla porozumět klasické hudbě.



„Klasická hudba je odlišná. Má delší a podrobnější názvy, více umělců pro každé dílo a stovky nahrávek známých skladeb. Aplikace Apple Music Classical je navržena, aby lidem pomohla porozumět klasické hudbě.“ Apple nabízí podrobnější vysvětlení na nové stránce Apple Music Classical: „Klasickou hudbu často nahrává více hudebníků, kteří hrají díla, která byla již mnohokrát nahrána a jsou označována různými názvy. Například formální Beethovenova klavírní sonáta č. 14 nebo Měsíční sonáta, je označována v různých jazycích jinak, jako je např. Mondschein Sonata v němčině. To znamená, že fanoušci klasické hudby byli nedostatečně informováni. Až dosud.“

„Samostatná aplikace, která je součástí předplatného Apple Music, dává těmto příznivcům klasické hudby redakční a katalogový obsah, který jim chyběl.“ Společnost Apple také sdílela video přehled aplikace na YouTube. Apple Music Classical nabízí více než pět milionů hudebních skladeb a je zdarma k použití s běžným předplatným Apple Music na iOS 15.4 a novějších. Aplikace je založena na Primephonic, streamovací službě, kterou Apple zakoupil v roce 2021. Aplikace je k dispozici pouze pro iPhone, ale verze pro Android bude vydána již brzy.