Generální ředitel Applu Tim Cook během své návštěvy země ocenil „symbiotický vztah“ své společnosti s Čínou. „Apple a Čína rostly spolu, a tak to byl symbiotický druh vztahu,“ řekl Cook podle zprávy Financial Times.



Při své první návštěvě od vypuknutí pandemie v roce 2020 měl Cook hlavní projev na China Development Forum, kde řekl, že nemůže být více nadšený oslavou 30. výročí Apple v zemi, kde společnost vyrábí drtivou většinu svých iPhonů. Podle zprávy FT se Cook během své keynote, ke které došlo během zasedání o technologiích a vzdělávání, nezmínil o napětí mezi USA a Čínou, a místo toho hovořil o milionech vývojářů v zemi, stejně jako o úspěchu Apple Store v regionu.

Bloomberg v pondělí oznámil, že Cook pokračoval v setkání s čínským ministrem obchodu Wangem Wentao. „Obě strany si vyměnily názory na vývoj Applu v Číně a stabilizaci dodavatelského řetězce,“ uvádí se v prohlášení Wangova ministerstva. Wang také údajně řekl Cookovi, že Čína se bude i nadáleposkytovat dobré služby zahraničním firmám včetně Applu. Apple minulý měsíc oznámil zisk za čtvrtletí končící v prosinci, přičemž ve srovnání s předchozím čtvrtletím zaznamenal pokles tržeb zhruba o 5 %. Na Čínském trhu Apple prodal 287 milionů kusů, což je meziroční pokles o 14 % a poprvé od roku 2013, kdy trh v zemi klesl pod 300 milionů kusů, uvádí zpráva společnosti Canalys.