Gordon Moore, spoluzakladatel a bývalý předseda společnosti Intel, zemřel v pátek 24. března. Bylo mu 94 let. Pocty technologickému průkopníkovi sdíleli o víkendu na sociálních sítích lídři ze Silicon Valley, včetně generálního ředitele společnosti Apple Tima Cooka.



„Svět ztratil lídra Gordona Moorea, který byl jedním ze zakladatelů Silicon Valley a skutečným vizionářem, který pomohl připravit cestu technologické revoluci,“ uvedl Cook na tweetu. „Všichni, kteří jsme ho následovali, jsme mu zavázáni vděčností. Ať odpočívá v pokoji.“ V roce 1965 Moore prohlásil, že kapacita a složitost počítačových čipů se každý rok zdvojnásobí (o 10 let později tuto předpověď upravil na každé dva roky). Jeho předpověď týkající se exponenciálního růstu technologie počítačových čipů, která trvala desetiletí, se stala známou jako Moorův zákon.

Moore a obchodní partner Robert Noyce založili Intel, původně nazvaný Integrated Electronics, v roce 1968. Oba dva obhajovali použití polovodičových čipů k napájení velkého množství spotřební elektroniky a učinili přenosné počítače dostupnými pro stovky milionů lidí. Moore se nakonec stal předsedou a generálním ředitelem společnosti v roce 1979 a sloužil jako generální ředitel po dobu osmi let. V roce 2005 Apple převedl čipy svých Maců a Xserve z PowerPC na architekturu x86 od Intelu. Partnerství trvalo 15 let, dokud Apple neoznámil, že v roce 2020 přesune řadu Maců na čip Apple Silicon.