Populární klienti Twitteru Tweetbot a Twitterrific přestali fungovat v lednu poté, co Twitter zakázal API používané aplikacemi třetích stran. Twitter nezveřejnil žádné varování, a ve skutečnosti se k situaci více než týden nevyjádřil.



Klienti Twitteru, kteří byli k dispozici více než deset let, najednou nefungovali, bez komunikace ze strany Twitteru, bez upozornění a bez možnosti, aby vývojáři přišli na způsob, jak oznámit ukončení zákazníkům. Tweetbot a Twitterrific, dva z nejpoužívanějších klientů Twitteru, obsahovali předplatné a tisíce zákazníků, kteří platili za předplatné ročně. Vzhledem k tomu, že aplikace nemohou fungovat, společnosti předplatitelům automaticky vrátí peníze příští měsíc. Toto odškodnění budou z velké části platit spíše Tweetbot a Twitterific než Apple. Jak John Gruber poukazuje, je to podobné, jako když je člověk vyhozen a pak musí vrátit svůj plat za posledních šest měsíců. Je to značná finanční rána pro vývojáře aplikací, které náhlé rozhodnutí Twitteru vyřadilo z podnikání. Tweetbot a Twitterrific se spojily, aby zákazníkům, kteří mají nárok na vrácení peněz, nabídli několik možností, a zákazníci, kteří chtějí pomoci, mohou udělat následující:

  • Otevřete Tweetbot nebo Twitterrific (nebo si znovu stáhněte aplikace, pokud byly smazány, a otevřete je).
  • Vyberte tlačítko „Nepotřebuji vrácení peněz“. Případně pro aplikace Tweetbot zvolte převod předplatného do nové aplikace Ivory pro Mastodon.

Zákazníci, kteří chtějí vrácení peněz, nemusejí nic dělat a 28. března jim bude vrácena částka. Každý, kdo nestiskne tlačítko „Nepotřebuji vrácení peněz“, dostane své peníze zpět za měsíce, které zbyly v době, kdy aplikace přestaly fungovat. Aplikace jsou již více než měsíc nedostupné, což znamená, že Tweetbot a Twitterific nemají žádný způsob, jak kontaktovat zákazníky, kteří pravděpodobně již aplikace ani neotevírají, nebo je již zcela smazali. Mnoha zákazníkům budou vráceny peníze, aniž by se rozhodli pro vrácení peněz, protože jde o automatický proces. Tapbots již přešel na Mastodon a nabízí klienta Ivory pro iPhone i Mac, zatímco Iconfactory se zaměřuje na své další aplikace, jako je Linea Sketch.