WhatsApp by raději opustil trh ve Spojeném království, než aby musel dodržet vládní návrh zákona o online bezpečnosti, který by podkopal end-to-end šifrování aplikace, řekl šéf platformy (přes BBC News).



End-to-end šifrování zajišťuje, že pouze uživatel a osoba, se kterou komunikují, mohou číst nebo poslouchat to, co je odesláno, a nikdo mezi tím, ani Meta/Facebook, nemůže získat přístup k tomuto obsahu. Vláda a některé charitativní organizace na ochranu dětí však tvrdí, že takové šifrování brání v boji proti rostoucímu problému zneužívání dětí na internetu. Podle návrhu zákona by vláda mohla donutit WhatsApp, aby uplatňoval zásady moderování obsahu, které nelze implementovat bez odstranění end-to-end šifrování.

Pokud by to WhatsApp odmítl, mohl by čelit pokutě až do výše 4 procent ročního obratu své mateřské společnosti Meta. „Naši uživatelé po celém světě chtějí zabezpečení – 98 % našich uživatelů je mimo Spojené království, a nechtějí, abychom snižovali zabezpečení aplikace,“ řekl Will Cathcart, šéf WhatsAppu a dodal, že by raději nechal aplikaci zablokovat ve Spojeném království. „Nedávno nás zablokovali například v Íránu.“ WhatsApp je nejoblíbenější platforma pro zasílání zpráv ve Spojeném království, kterou používá více než sedm z 10 dospělých.