S vydáním iPadOS 17 může být iPad Pro náhradou počítače pro drtivou většinu lidí; jasně, není to pro každého, ale pro některé lidi opravdu může nahradit počítač. My si v dnešním článku ukážeme několik funkcí, díky kterým by to mohlo být možné.



Stage Manager

Na první pohled tato změna nevypadá veliká. Stále máme možnost používat externí monitor (u iPadů s čipem řady M), stále máme plovoucí okna, řadu aplikací vlevo, ale je tu jedna velká změna. Nyní s iPadOS 17 lze okno umístit kamkoli na obrazovku a zůstat v této části obrazovky. Malá změna, ale velmi užitečná. Za druhé se dramaticky zvýšila variabilita velikostí oken. S iPadOS 16 existovalo pouze několik předem určených velikostí oken, které mohla každá aplikace používat. Teď je to skoro nekonečné. To bude skvělé pro ty, kteří jsou zvyklí na běžné prostředí macOS.

Podpora externí webové kamery

S iPadOS 17 Apple představil funkci, která uživatelům umožňuje připojit DSLR fotoaparáty, webové kamery a další kompatibilní zařízení přímo k iPadu Pro. Webovou kameru připojíte přímo pomocí kabelu USB-C nebo hardwarového klíče a poté se iPad automaticky přepne na externí kameru. Jedna věc, kterou je třeba vzít na vědomí, je, že od druhé beta verze iPadOS 17 to funguje pouze pro aplikaci FaceTime. Apple pravděpodobně plánuje zavedení nového API, které umožní aplikacím jako Zoom, Teams a Google Meets využívat tuto novou funkci. To byla jedna klíčová funkce, která iPadu chyběla.

Vylepšení aplikace Poznámky

Aplikace Poznámky dostává v iPadOS 17 významná vylepšení, která do své již tak robustní sady funkcí přidávají ještě další funkce. Největší novinkou je možnost používat aplikaci Poznámky jako editor PDF souborů. Nyní můžete importovat PDF soubory a upravovat je, jako by to byl editor PDF. Můžete zvýraznit, upravit, odškrtnout, poznamenat si a dokonce použít funkce automatického vyplňování k vyplnění jakýchkoli dokumentů, které potřebujete. Funguje to také s funkcí spolupráce, takže můžete dokument sdílet a pracovat na něm v reálném čase s někým jiným.

Profily v Safari 

iPadOS 17 představuje profily v aplikaci Safari, které fungují velmi podobně jako režimy soustředění. Nyní můžete vytvářet samostatná prostředí pro různé účely. Ať už se jedná o pracovní, osobní nebo další úkoly, nyní můžete mít odlišné profily, každý s vlastní sadou uložených hesel, záložek a historií procházení.

Vylepšení AirDrop

AirDrop je jednou z hlavních funkcí zařízení Apple. Jedna věc, které si všimnete, je o kolik rychlejší je přenos souborů mezi dvěma zařízeními. K dispozici je také nová animace, která nepřekáží tomu, co právě děláte.