Jednou z velkých změn v iOS 17 je podpora interaktivních widgetů, což je zásadní vylepšení ve srovnání s původní verzí widgetů, která byla představena s aktualizací iOS 14. 



V souladu s tím Apple také přidal widgety pro aplikaci Domácnost, které vám umožní ovládat oblíbené příslušenství HomeKit přímo z domovské obrazovky vašeho iPhonu. V předchozích verzích iOS by vás klepnutí na widget přeneslo přímo do odpovídající aplikace. Například klepnutí na widget aplikace Hudba vás přesune přímo do aplikace Hudba, místo aby okamžitě spustilo přehrávání ze samotného widgetu. Toto omezení je pravděpodobně důvodem, proč Apple až do letošního roku nenabízel widgety aplikace Domácnost.

V iOS 17 přidal Apple dva různé widgety pro aplikaci Domácnost. K dispozici je widget 2×2, který vám nabízí rychlý přístup ke čtyřem příslušenství HomeKit spolu s větší verzí, která zobrazuje až osm příslušenství. iPadOS 17 nabízí stejné dvě velikosti pro widgety aplikace Domácnost. Každý z těchto widgetů má dvě různé možnosti nastavení pro určení, které příslušenství se v danou chvíli zobrazí. Můžete zvolit „Doporučeno“ a iOS 17 se pokusí inteligentně vybrat, které příslušenství HomeKit ovládáte v různé denní doby. Případně můžete zakázat možnost „Doporučeno“ a konkrétně vybrat, které příslušenství a scény HomeKit se zobrazí ve widgetech.

Klepnutím na jednotlivá políčka u každého příslušenství jej zapnete nebo vypnete v případě světel, zamknete/odemknete dveře a otevřete/zavřete garážové vrata. Pokročilejší změny, jako je úprava úrovní jasu, barev nebo teplot termostatu, je stále nutné provádět prostřednictvím samotné aplikace Domácnost. Pokud používáte vlastní obrazovky propojené s režimy soustředění, můžete mít různé verze widgetu pro každý režim soustředění. Pokud například máte specifickou domovskou obrazovku pro režim „Spánek“, můžete si nastavit widgety aplikace Domácnost, které zobrazují příslušenství, které nejčastěji používáte v noci a jako první ráno.