Nejméně šest podvodných aplikací bylo odstraněno z App Store v Indii poté, co vyšlo najevo, že praktikují nekalé taktiky, od poplatků ve výši až poloviny hodnoty půjčky až po vyhrožování odesláním falešných aktů na seznam kontaktů.



Čtyři z aplikací se dostaly mezi 20 nejlepších finančních aplikací v Indii, než je Apple odstranil. Apple dlouho tvrdil, že antimonopolní regulátoři by jej neměli nutit povolit obchody s aplikacemi třetích stran, protože pouze oficiální obchod může chránit uživatele před malwarem a podvodnými aplikacemi. TechCrunch nyní uvádí, že nejméně šest aplikací bylo odstraněno kvůli neetickým nebo nezákonným praktikám. Pocket Kash, White Kash, Golden Kash a OK Rupee patří mezi aplikace, které Apple tento týden stáhl z App Store. Aplikace nabízely rychlé půjčky spotřebitelům v Indii a v posledních týdnech se vyšplhaly do top 20 v App Store. Ale podle stovek uživatelských recenzí také vybírali velmi vysoké poplatky.

Některé z aplikací nepravdivě tvrdily, že jsou spojeny s legitimními bankami a jinými finančními institucemi, uživatelé však museli zaplatit poplatky ve výši poloviny půjčené částky, s přemrštěnými úrokovými sazbami navíc. Každý, kdo nebyl schopen tyto poplatky zaplatit, čelil ještě větším problémům. Aplikace vyžadovaly, aby uživatelé při žádosti o půjčku udělili přístup ke kontaktům, a společnosti pak hrozily, že pokud nezaplatí, pošlou zprávu všem kontaktům. Jedna uživatelka uvedla, že společnost jí dokonce pohrozila, že vytvoří její falešné akty a pošle je jejím kontaktům.