Pokud máte na Spotify nějaké seznamy skladeb, které nechcete, aby je někdo viděl, možná budete chtít zkontrolovat svůj účet, abyste se ujistili, že jsou skutečně soukromé. 



Jak si všiml BleepingComputer, někteří uživatelé Spotify tvrdí, že služba zveřejnila jejich soukromé seznamy skladeb bez jejich souhlasu. Není to také poprvé, co se tento problém objevil, uživatelé si na něj stěžovali již v loňském roce. William Devereux, senior produktový manažer pro Microsoft Edge, byl tento týden překvapen, když zjistil, že všechny jeho údajně soukromé seznamy skladeb Spotify byly náhle veřejné:

Několik dalších předplatitelů Spotify se ozvalo s podobným problémem. Všichni tvrdí, že seznamy skladeb, které výslovně označili za soukromé, jsou nyní uvedeny jako veřejné. Nemůžeme s jistotou říci, co se stalo, ale minulý rok se jeden moderátor komunity Spotify pokusil vysvětlit, jak může za toto nedorozumění změna v pozadí:

  • Pokud je do vašeho profilu přidán seznam skladeb – bude viditelný a přístupný ostatním uživatelům, kteří otevřou váš profil Spotify. Mohou si zobrazit seznam skladeb a že se jim líbí (dříve to bylo známé jako veřejný seznam skladeb)
  • Pokud je seznam skladeb označen jako veřejný – ve výchozím nastavení se ve vašem profilu nezobrazí, takže uživatelé, kteří otevřou váš profil Spotify, jej neuvidí a nebudou jej moci sledovat, pokud jim výslovně nepošlete odkaz na seznam skladeb. (Toto byl dříve soukromý seznam videí)
  • Pokud je seznam videí označen jako soukromý – nezobrazí se ve vašem profilu a uživatelé jej nebudou moci sledovat. Stále můžete poslat odkaz svým přátelům, ale odkaz se stane neaktivním do 24 hodin a po uplynutí této doby nebudou mít přístup k seznamu skladeb ani jej nebudou moci sledovat. To vám umožní mít větší kontrolu nad tím, kdo sleduje vaše seznamy skladeb a kdo je vůbec může vidět.

Jinými slovy, technicky existují dva druhy „soukromých“ seznamů skladeb. První typ je ten, který jste nepřidali do svého profilu. Je přístupný přes odkaz, ale nikdo ho neuvidí, když navštíví váš profil. Druhým je skutečný „Soukromý seznam skladeb“, který můžete vytvořit otevřením seznamu skladeb v aplikaci Spotify, klepnutím na nabídku se třemi tečkami a klepnutím na „Nastavit jako soukromý“.

Můžete také odstranit seznamy skladeb ze svého profilu a nastavit je jako soukromé z desktopové aplikace Spotify, ale nemůžete to udělat ani z webového klienta, což je nepříjemné. Pokud si stále nejste jisti, zda jsou vaše seznamy skladeb viditelné pro veřejnost, požádejte přítele, aby navštívil váš profil Spotify a sdělil vám, které seznamy skladeb vidí.