Ruská bezpečnostní služba FSB rozšířila dřívější zákaz používání iPhonů. Nejnovější zákaz se vztahuje na dalších několik tisíc vládních pracovníků a nyní zahrnuje také iPady a Macy.



FSB zopakovala svá dřívější tvrzení, že Apple poskytl NSA zadní vrátka do svých zařízení, což americkým bezpečnostním službám umožnilo špehovat ruské úředníky. Ještě v březnu Kreml uvalil částečný zákaz používání iPhonů pro vládní úředníky. V rámci příprav na nadcházející ruské prezidentské volby řekl Kreml úředníkům, aby přestali používat iPhony. Toto pravidlo se vztahovalo na všechny úředníky v zemi, kteří jsou zapojeni do příprav na ruské prezidentské volby v roce 2024. Na schůzi dal šéf ruské prezidentské administrativy Sergej Kirijenko úředníkům příkaz, aby do 1. dubna přestali používat své iPhony.

Tehdy jeden úředník řekl, že ti, kterých se zákaz týká, by měli svůj iPhone zahodit nebo ho dát svým dětem. Věci eskalovaly minulý měsíc, když ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) tvrdila, že Apple vytvořil zadní vrátka do iPhonů pro Americkou národní bezpečnostní agenturu (NSA). Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) ve čtvrtek oznámila, že odhalila plán amerického Národního bezpečnostního úřadu (NSA), která údajně využívala dosud neznámý malware k přístupu ke speciálně vyrobeným takzvaným zadním vrátkám v iPhonech. FSB uvedla, že bylo infikováno několik tisíc iPhonů. Zákaz se nyní rozšířil na více úředníků a více produktů Apple.