Apple v iOS 17 zavádí několik nových funkcí zaměřených na bezpečnost, včetně nových opatření, která vás ochrání na cestách a zabrání vám vidět obrázky, které nechcete vidět. V dnešním článku si ukážeme, které to jsou.



Upozornění na citlivý obsah

Pomocí funkce upozornění na citlivý obsah jsou příchozí soubory, videa a obrázky skenovány na zařízení a blokovány, pokud obsahují nahotu. Je to funkce, která zastaví nevyžádané fotky a podobný obsah. Veškerý citlivý obsah bude ve výchozím nastavení blokován, pokud je tato funkce povolena, ale lze jej zobrazit klepnutím na tlačítko „Zobrazit“. Upozornění na citlivý obsah lze povolit v aplikaci Nastavení.

  • Otevřete aplikaci Nastavení.
  • Vyberte Soukromí a zabezpečení.
  • Klepněte na Upozornění na citlivý obsah.
  • Klepnutím přepnete na Upozornění na citlivý obsah.

Upozornění na citlivý obsah můžete zapnout pro konkrétní služby, včetně AirDrop, zpráv a videozpráv. Veškerá detekce obrázků se provádí na zařízení.

Check In

Check In je funkce, která vám umožní informovat ostatní lidi, když se někam chystáte, aby vás mohli sledovat a ujistit se, že se na dané místo dostanete bezpečně. Funkce sdělí příteli nebo členovi rodiny váš cíl a čas, kdy tam máte být, a pokud se nepřihlásíte ve správný čas, mohou vám zavolat, aby viděli, co se děje, a získat přístup k vaší poloze v případu nouze. Postup použití:

  • Otevřete aplikaci Zprávy.
  • Otevřete konverzaci s osobou, které chcete dát vědět, kde se nacházíte.
  • Klepněte na tlačítko „+“ vedle panelu pro zadávání textu.
  • Klepněte na Více.
  • Klepněte na Check In.
  • Klepněte na Pokračovat.
  • Spusťte funkci podle pokynů.

Díky Check In bude přítel nebo člen rodiny informován o vašem cíli a přibližné době cesty a další automatické upozornění se odešle, když dorazíte do cíle. Pokud se tedy chystáte z domu přítele do svého domu pozdě v noci, můžete nastavit Check In a váš přítel dostane upozornění, když se dostanete domů.

Bezpečnost komunikace

Apple loni představil Bezpečnost komunikace, volitelnou funkci, která varuje děti při odesílání nebo přijímání fotografií obsahujících nahotu. Rozmazává explicitní fotografie a poskytuje dětem užitečné zdroje a navrhuje, aby kontakovali dospělou osobu. Bezpečnost komunikace se v ‌iOS 17‌ celosvětově rozšiřuje, takže bude k dispozici ve více zemích, než tomu bylo dříve. Ve výchozím nastavení bude zapnuta pro děti mladší 13 let, které jsou přihlášeny ke svému Apple ID a které jsou součástí Rodinného sdílení. Rodiče ji mohou povolit i teenagerům, přičemž možnost ji zapnout je k dispozici v aplikaci Nastavení v části Čas u obrazovky. Kromě aplikace Zprávy je funkce k dispozici také pro AirDrop, zprávy ‌FaceTime‌ a aplikace třetích stran.

Offline mapy

Aplikace Mapy funguje offline v ‌iOS 17‌ a poskytuje přístup k podrobným trasám a informacím pro oblast, ve které se nacházíte, i když nemáte mobilní nebo Wi-Fi připojení. Offline mapy jsou užitečné, pokud plánujete cestovat někam daleko, například při pěší turistice nebo cestování ve venkovských oblastech. Stažení mapy lze provést zadáním umístění, klepnutím na tlačítko „Více“ a výběrem možnosti „Stáhnout mapu“. Můžete si vybrat velikost oblasti, kterou chcete uložit, a stáhnout lze více oblastí. Mapy lze aktualizovat, mazat, přejmenovávat a měnit jejich velikost a z tohoto rozhraní si také můžete stáhnout nové mapy.

Připomenutí léků

Funkce Léky v aplikaci Zdraví může zaslat připomenutí, pokud jste 30 minut po prvním upozornění neoznačili lék jako užívaný. Apple také plánuje přidat funkci upozornění pro důležité léky, které se zobrazí na zamykací obrazovce a přehrají zvuk, i když je ‌iPhone‌ ztlumený nebo je zapnutý režim soustředění.