Ve snaze posílit soukromí uživatelů budou muset vývojáři odůvodnit své používání určitých rozhraní Apple API, než budou jejich aplikace uvedeny v App Store, podle nového článku na webu pro vývojáře společnosti Apple, který zaznamenal 9to5Mac.



Web pro vývojáře nyní uvádí některá rozhraní API jako „Required Reason API“, což znamená, že vývojáři musí ve svém prohlášení o ochraně osobních údajů objasnit, proč je používají. Některá běžně používaná rozhraní API, která ukládají uživatelské preference, také spadají do této kategorie. S vydáním watchOS 10, iOS 17, iPadOS 17, tvOS 17 a macOS Sonoma koncem tohoto roku obdrží vývojáři varování, pokud odešlou aplikace, aniž by specifikovali použití API.

Od jara 2024 budou všechny aplikace využívající tato rozhraní API bez odůvodnění v procesu kontroly zamítnuty. Apple vysvětluje, že hlavním důvodem této změny je omezení snímání otisků prstů, což je metoda používaná ke sledování uživatelů napříč různými aplikacemi a weby. Podle společnosti Apple bude toto opatření zaručovat, že aplikace budou používat tato rozhraní API pouze pro předepsané použití. Další informace najdete na webu Apple Developer.