Stále se objevují další podrobnosti o tom, co lze očekávat od řady čipů M3. Očekáváme, že první Mac s M3 bude vydán v říjnu a nyní zveřejnil Bloomberg více podrobností o tom, co lze očekávat od špičkového čipu M3 Ultra, který přijde v roce 2024.



Mark Gurman z Bloombergu v posledním vydání svého zpravodaje Power On uvádí, že M3 Ultra nabídne výrazný nárůst jader CPU v kombinaci s mírnějším nárůstem jader GPU. Zde jsou hlášené specifikace M3 Ultra, podle Gurmana:

  • Základní konfigurace M3 Ultra: 32jádrový CPU s 24 výkonnými jádry a osmi účinnými jádry, 64jádrový GPU
  • Základní konfigurace M2 Ultra: 24jádrový CPU s 16 výkonnými jádry a osmi účinnými jádry, 60jádrový GPU
  • Špičková konfigurace M3 Ultra: 32jádrový CPU s 24 výkonnými jádry a osmi účinnými jádry, 80 jader GPU
  • Špičková konfigurace M2 Ultra: 24jádrový CPU s 16 výkonnými jádry a osmi účinnými jádry, 76jádrový GPU

Jak můžete vidět, jde o významný nárůst jader CPU pro M3 Ultra ve srovnání s M2 Ultra, zatímco nárůst jader GPU je menší. Co je však zvláště zajímavé je to, že nárůst je zjevně způsoben díky dodatečným výkonným jádrům spíše než pomocí dalších efektivních jader.
Čipy Apple Silicon, jako jsou čipy řady M jsou navrženy tak, aby inteligentně řídily výkon mezi jádry. Naprostou většinu času mohou úkoly provádět efektivní jádra, ale když svůj stroj opravdu zatěžujete, výkonná jádra vám poskytnou další výkon. První Macy s čipy M3  se očekávají v říjnu, včetně nového 13palcového MacBooku Air, 13palcového MacBooku Pro s Touch Barem a nového 24palcového iMacu. 14palcový a 16palcový MacBook Pro s čipy M3 Pro a M3 Max se očekávají jako první v roce 2024, poté budou následovat nový Mac Pro a Mac Studio s M3 Ultra.