Bezpečnostní výzkumníci prokázali, že zvuk klávesnice MacBooku Pro dokáže odhalit, co píšete, s přesností mezi 92 % a 95 %. Výzkum se opírá o různé zvuky vydávané různými klávesami na klávesnici.



Působivě to bylo předvedeno na klávesnici MacBooku Pro, spíše než na hlučnější mechanické klávesnici. Bleeping Computer říká, že útočník by nejprve musel zkalibrovat svá data na vaši konkrétní klávesnici, ale poznamenává, že to může být praktické během videohovorů, kde účastníci také píší zprávy do skupinového chatu. Prvním krokem útoku je zaznamenat stisknuté klávesy na cílové klávesnici, protože tato data jsou nezbytná pro trénování predikčního algoritmu. Toho lze dosáhnout pomocí blízkého mikrofonu nebo telefonu cíle, který mohl být infikován malwarem, který má přístup k mikrofonu. Alternativně lze úhozy zaznamenat prostřednictvím hovoru Zoom.

Výzkumníci shromáždili data stisknutím 36 kláves na moderním MacBooku Pro 25krát a nahráli zvuk vytvořený každým stisknutím. Mohlo by to také fungovat, když lidé kombinují videohovory s věcmi, jako jsou chatovací místnosti. U malwarového útoku, kdy hacker může sledovat mikrofon a lokálně nahrát zvuk, byla přesnost 95 %. Při nahrávání klávesnice přes Zoom klesla pozoruhodně málo, na 93 %. Zvuk Skype snížil přesnost o něco více, na 91,7 %, ale stále se to ukázalo jako použitelné. Výzkumníci navrhují změnit styl psaní, pokud během živého hovoru zadáváte heslo nebo jiná citlivá data, ale jednodušším řešením proti většině útoků je ztlumit mikrofon, když nemluvíte, a nepsat nic citlivého, když telefonujete.