Společnost Setapp oznámila plány na spuštění alternativního obchodu s aplikacemi pro iOS a iPadOS v roce 2024. Zákon Evropské unie o digitálních trzích (DMA), který vstoupil v platnost 1. listopadu 2022, vyžaduje, aby společnosti otevřely své služby a platformy dalším společnostem a vývojářům.



DMA bude mít významný dopad na platformy Apple a mohlo by to vést k tomu, že Apple bude nucen provést velké změny v App Store, aplikaci Zprávy, FaceTime, Siri a dalších. Očekává se, že Apple bude nucen umožnit uživatelům stahovat aplikace mimo App Store‌. Změna by zákazníkům umožnila stahovat aplikace, aniž by museli používat ‌App Store‌, což by znamenalo, že vývojáři by nemuseli platit 15 až 30procentní poplatky.

Předpokládá se, že Apple plánuje implementaci podpory sideloadingu v iOS 17, aby byl v souladu s novými evropskými předpisy do příštího roku. Apple musí dodržovat DMA, jinak mu hrozí pokuta až 20 procent svých příjmů. Setapp nabízí velkou sbírku aplikací pro Mac v rámci jediné předplacené služby. Uživatelé, kteří mají zájem být mezi prvními, kdo vyzkouší alternativní obchod s aplikacemi Setapp, jakmile bude k dispozici, se nyní mohou přihlásit na čekací listinu. Bude k dispozici pouze v Evropské unii.