Pokud používáte WhatsApp, existují různé způsoby, jak chránit svůj účet – například pomocí tradičního hesla a dvoufaktorového ověření. A brzy budou mít uživatelé další možnost, jak zabezpečit svůj účet, protože WhatsApp pracuje na podpoře pro přístupové klíče.



Existuje mnoho aplikací a webů, které již oznámily podporu přístupových klíčů, a WhatsApp by mohl být další. Zatímco Meta ještě neučinila žádné oznámení, společnost WABetaInfo našla skryté menu nastavení přístupového klíče v nejnovější beta verzi WhatsApp pro Android. „Nyní můžete použít svůj otisk prstu, obličej nebo zámek obrazovky k ověření, zda jste to vy pomocí přístupového klíče,“ stojí ve zprávě.
Bohužel se zdá, že tato funkce je stále ve vývoji a nelze ji povolit, ale toto je jasný náznak, že uživatelé WhatsApp budou moci brzy chránit svůj účet pomocí přístupového klíče namísto tradičního hesla.

Přístupový klíč je snahou o vytvoření bezpečnějšího autentizačního systému. Místo tradičních hesel se nyní uživatelé mohou přihlašovat pomocí obličeje nebo biometrických údajů, aniž by museli vytvářet a zadávat běžný přístupový kód. Technologie byla vyvinuta FIDO Alliance ve spolupráci s Apple, Google a Microsoft. V červnu Apple oznámil, že uživatelům s iOS 17, iPadOS 17 a macOS Sonoma automaticky přiřadí přístupový klíč k účtům Apple ID. To znamená, že uživatelé se budou moci autentizovat na Apple.com, iCloud.com nebo na jiných webech Apple pomocí svého přístupového klíče namísto toho, aby museli zadávat heslo.