Společnost Meta oznámila, že evropští uživatelé se nyní mohou odhlásit z algoritmických zdrojů na Instagramu a Facebooku, aby bylo vyhověno zákonu EU o digitálních službách (DSA).



Společnost však nerozšiřuje stejnou možnost uživatelům aplikací kdekoli jinde mimo Evropu. Evropská unie se obávala dopadu algoritmických zdrojů zejména na uživatele sociálních sítí. Rostou obavy z toho, že uživatelé budou zahlceni informacemi, které by mohly zkreslit jejich pohled na zprávy a události ve světě – zejména existuje riziko, že někteří uživatelé budou opakovaně vystaveni hoaxům a jiným dezinformacím. Sociální sítě jsou primárním cílem DSA.

Legislativa má přinutit společnosti nabízet větší transparentnost ohledně doporučení a reklam – a také rychleji blokovat nelegální obsah, jako jsou materiály týkající se sexuálního zneužívání dětí (CSAM). Zejména pokud společnosti používají algoritmické zdroje k rozhodování o tom, jaký obsah se zobrazí kterým uživatelům, musí uživatelům nabídnout možnost odhlásit se z těchto zdrojů.