Od vydání letošních iPhonů nás dělí jen pár týdnů a nová zpráva říká, že výroba řady iPhone 15 probíhá v Indii a také v Číně. Historicky se veškerá výroba iPhonů odehrávala v Číně.



Apple postupně přesouvá stále více a více výroby do Indie, přičemž si klade dva klíčové cíle. Za prvé, chtěl rozšířit výrobu ze starších modelů na nejnovější modely vyšší třídy. Tohoto cíle bylo dosaženo v loňském roce. Za druhé, Apple chtěl, aby výroba iPhonu 15 probíhala současně v obou zemích. Bloomberg uvádí, že hromadná výroba modelů iPhone 15 nyní probíhá v Indii, i když není jasné, zda se tyto modely začnou dodávat ve stejnou dobu jako modely z Číny. Před iPhonem 14 se v Indii vyráběly pouze některé modely, přičemž výroba zaostávala za Čínou o šest až devět měsíců. Toto zpoždění se loni zkrátilo a Apple koncem března vyrobil 7 % svých iPhonů v Indii. Letošním cílem je přiblížit se tempu výroby z Číny, i když dodavatelé si ještě nejsou jisti, zda toho dosáhnou.

Jedním z problémů je dodávka komponentů. Jak jsme již uvedli v minulosti, Apple se spoléhá na obrovskou síť dodavatelů a subdodavatelů, z nichž někteří mohou vyrábět jen jeden komponent. Většina z nich sídlí v Shenzhenu a jeho bezprostředním okolí, takže logistika shromažďování všeho na jednom místě pro montáž je jednoduchá. Pro Indii musí být téměř všechny tyto komponenty dováženy a dnešní zpráva říká, že toto je největší otazník kolem místních objemů výroby. Rozsah výroby v Indii bude záviset na okamžité dostupnosti komponentů, které jsou z velké části dováženy, a na hladkém náběhu výrobních linek v továrně Foxconn mimo Chennai.