Zaměstnanci Applu se v posledních měsících setkali s čínskými představiteli, aby prodiskutovali obavy ohledně nových pravidel, díky kterým Apple bude muset odstranit mnoho zahraničních aplikací, které jsou aktuálně dostupné v čínském App Store, podle nové placené zprávy Wall Street Journal.



Čína již blokuje webové stránky mnoha populárních západních aplikací, jako je Instagram, X (nyní Twitter), Facebook, YouTube a WhatsApp, ale uživatelé  v Číně si stále mohou stáhnout aplikace z App Store, pokud používají neautorizovanou VPN, která se připojuje na internetový server mimo zemi. Čína odstranila služby VPN z App Store v roce 2017. Pět výše jmenovaných aplikací bylo podle odhadů Sensor Tower staženo z App Store v Číně za posledních deset let více než 170 milionůkrát. Podle zprávy čínští představitelé řekli zaměstnancům Applu, že musí striktně implementovat pravidla zakazující neregistrované zahraniční aplikace.

Podle nových pravidel vydaných v červenci čínským ministerstvem průmyslu a informačních technologií nebude Apple od příštího července moci nabízet takové aplikace v čínském ‌App Store‌, pokud provozovatelé aplikací nebudou registrováni u vlády. Nová pravidla se týkají zahraničních i domácích distributorů aplikací a nezaměřují se konkrétně na Apple. Je však nepravděpodobné, že by se společnosti registrovali u čínské vlády, protože by je donutili dodržovat požadavky na přenos dat a cenzuru. Takový scénář by Applu neponechal jinou možnost, než je odstranit nebo čelit právním sankcím. Investoři se prý obávají, jak nová pravidla ovlivní celkový zisk Apple, který zahrnuje transakce ‌App Store‌. Podle zprávy bylo Applu řečeno, že nová pravidla jsou potřebná k potlačení online podvodů, pornografie a šíření informací, které porušují čínská cenzurní pravidla.