Apple v pátek oznámil, že vydá aktualizaci softwaru pro uživatele iPhonu 12 ve Francii, aby reagoval na obavy z radiace vznesené tamními regulačními orgány (prostřednictvím agentury Reuters).



„Vydáme aktualizaci softwaru pro uživatele ve Francii, aby vyhověla protokolu používanému francouzskými regulačními orgány. Těšíme se, že iPhone 12 bude i nadále dostupný ve Francii,“ uvedl Apple v prohlášení. „Souvisí to se specifickým testovacím protokolem používaným francouzskými regulačními orgány a ne s bezpečnostním problémem,“ dodala společnost. Francouzský regulátor ANFR uvedl, že aktualizaci softwaru otestuje. Pokud by to změnilo elektromagnetické vlny, které zařízení vyzařovalo, uvede model do souladu s evropskými normami platnými ve Francii a příkaz ke stažení z prodeje bude zrušen.

Začátkem tohoto týdne Francie nařídila Applu, aby zastavil prodej ‌iPhone 12‌ a opravil  zařízení tak, aby byla v souladu s evropskými normami pro elektromagnetické záření. Zdá se, že nárůst elektromagnetického záření, který v průběhu času pozorovaly regulační orgány, byl výsledkem postupných aktualizací softwaru vydaných společností Apple a nebyl přítomen, když bylo zařízení v roce 2020 vydáno. Apple údajně doporučil zaměstnancům technické podpory, aby neposkytovali žádné informace, když se spotřebitelé ptají na problém, a sdělili všem zákazníkům, že všechny produkty Apple procházejí přísným testováním, aby bylo zajištěno, že jsou bezpečné.