Apple dnes oznámil, že přijímá přihlášky pro svůj program Security Research Device 2024, který umožňuje bezpečnostním výzkumníkům získat zařízení Apple, která vývojářům usnadní nalezení kritických zranitelností.



Program ‌Security Research Device (SRDP) existuje již od roku 2019 a výzkumníci jej použili k nalezení 130 bezpečnostních slabin. Apple říká, že mu výzkumníci pomohli implementovat nová opatření pro ochranu iOS zařízení. Výzkumníci, kteří se účastní SRDP, mají nárok na odměny. Zařízení iPhone 14 Pro, které Apple účastníkům poskytuje, obsahují speciální hardware a software určený pro bezpečnostní výzkum.

Výzkumníci jsou schopni nakonfigurovat nebo deaktivovat bezpečnostní ochrany iOS, aby s nimi manipulovali způsoby, které u standardního ‌iPhonu‌ nejsou možné. SRD jsou k dispozici bezpečnostním výzkumníkům, kteří mají zkušenosti s bezpečnostním výzkumem jak na ‌iPhonu‌, tak na dalších platformách, navíc Apple zpřístupňuje zařízení univerzitním pedagogům, kteří je chtějí používat jako výukový nástroj pro studenty informatiky. Přihlášky jsou otevřeny do 31. října 2023. Vybraní účastníci budou informováni začátkem roku 2024.