Souběžně s vydáním řady iPhone 15 se tento týden spustil skandál kolem iPhonu 12. Francouzští regulátoři zakázali prodej iPhonu 12, protože tvrdí, že radiační záření telefonu překročilo zákonné limity.



Apple zjištění odmítl. Příběh ale stále nabírá na síle. Belgie dnes ráno prostřednictvím agentury Reuters uvedla, že nyní také přezkoumává potenciální zdravotní rizika související s iPhone 12. Belgický státní tajemník uvedl, že je jeho povinností zajistit, aby jejich občané byli v bezpečí. Samozřejmě, že iPhone 12 byl uveden na trh již v roce 2020. Aby se telefon mohl začít prodávat, Apple musel splnit radiační normy a získat mezinárodní bezpečnostní akreditaci.

Francouzský zákaz nicméně spustil lavinu zákazu po celé Evropě. Regulátoři v Německu také údajně spustili vyšetřování a španělská spotřebitelská skupina vede kampaň za stažení zařízení z prodeje v zemi. Apple tento týden přestal prodávat iPhone 12 sám. Když byla představena řada iPhone 15, modely předchozí generace se v ceně posunuly dolů a prodej nejstaršího – iPhone 12 – byl ukončen. Nebo to možná jen podpoří kolo konspiračních teorií souvisejících s radiací.