iPhone 15 Pro je podstatně lehčí než iPhone 14 Pro, a to nejen kvůli přechodu z nerezové oceli na titan, ale také kvůli změně momentu setrvačnosti zařízení, podle výpočtů, které zveřejnil Dr. Dranga.



‌iPhone 15 Pro‌ váží 187 g, což je o 9 % méně než ‌iPhone 14 Pro‌, který vážil 206 g. Během své keynote Apple zdůraznil, že zařízení je lehčí díky přechodu z nerezového rámu na titan. Ti, kteří již vyzkoušeli ‌iPhone 15 Pro‌, si všimli, o kolik lehčí zařízení je. Nová analýza však naznačuje, že ‌iPhone 15 Pro‌ působí ještě lehčí kvůli změně momentu setrvačnosti. Moment setrvačnosti, základní pojem ve fyzice, měří odpor objektu vůči rotačnímu pohybu. Jeho hodnota je určena jak množstvím hmoty, kterou má objekt, tak tím, jak je tato hmota rozložena. Rozhodující je, že čím dále je hmota umístěna od osy rotace objektu, tím větší je moment setrvačnosti.

U předmětů, jako jsou chytré telefony, tedy tento odpor vůči otáčení hraje významnou roli v tom, jak těžké nebo lehké při každodenním používání jsou. Na základě analýzy rozměrů nových telefonů a za předpokladu, že snížení hmoty je většinou po obvodu telefonu, se odhaduje, že moment setrvačnosti pro ‌iPhone 15 Pro je nižší o 14–15 %. Celkově to znamená, že ‌iPhone 15 Pro‌ nejen váží méně; ale jeho konstrukce zajišťuje, že jeho hmota je rozložena způsobem, který méně silně odolává rotačnímu pohybu. Výsledkem je zařízení, které je o dost lehčí než předchozí modely.