Systém macOS Sonoma lépe optimalizuje dlouhodobý stav baterie 13palcového MacBooku Air s čipem M2, podle poznámek k vydání aktualizace softwaru společnosti Apple.



„Správa stavu baterie byla aktualizována na 13palcovém MacBooku Air s čipem M2, aby se lépe optimalizovala dlouhodobá životnost baterie,“ uvádí se v poznámkách k vydání. Apple neposkytuje žádné další podrobnosti o přesných optimalizacích, které provedl, ani se neobjevily žádné rozšířené stížnosti na stav baterie od zákazníků, kteří vlastní tento model MacBooku Air, vydaný v červenci 2022. Informace o stavu baterie lze nalézt otevřením Nastavení systému a kliknutím na Baterie. V dokumentu podpory Apple vysvětluje, jak funguje funkce správy stavu baterie.

„Správa stavu baterie je navržena tak, aby prodloužila životnost baterie snížením rychlosti jejího chemického stárnutí. Funkce to dělá sledováním historie teploty baterie a jejích vzorců nabíjení. Na základě měření, která shromažďuje, může správa stavu baterie dočasně snížit maximální nabití baterie. To se děje podle potřeby, aby se zajistilo, že se vaše baterie nabije na úroveň, která je optimalizována pro vaše použití – což snižuje opotřebení baterie a zpomaluje její chemické stárnutí.“ macOS Sonoma obsahuje několik nových funkcí včetně interaktivních widgetů na ploše, herního režimu, možnosti přidávat webové stránky do Docku jako webové aplikace, několika vylepšeními Safari a dalšími.