Spolu s oznámením řady iPhone 15 představil Apple tento týden také Apple Watch Series 9. Toto zařízení neobsahuje mnoho nových funkcí, ale je tu přece jenom jedna, která stojí za to: offline Siri.



Používání Siri na Apple Watch je obzvláště špatné kvůli nestabilnímu síťovému připojení. Dlouhá pauza a oznámení „Pracujeme na tom“ je až příliš běžná. Nyní by se tento problém mohl vyřešit. Způsob, jakým Siri dosud fungovala, je, že vaše zvukové ukázky se přepisují do textu na zařízení, ale interpretace vyžadovala odeslání tohoto textu na server společnosti Apple. Hodinky pak musely čekat na odpověď, než budou moci váš požadavek zobrazit. Nezáleží na tom, na co jste se ptali, dokonce i u těch nejjednodušších dotazů Apple Watch musely komunikovat se serverem, aby na váš požadavek skutečně odpověděly.

A síťové připojení Watch je pomalé a nespolehlivé. Díky zvýšenému výkonu čipu S9 mohou být požadavky zpracovávány přímo na zařízení, takže některé dotazy lze zpracovávat zcela offline, aniž by hodinky komunikovaly se serverem, což by mělo urychlit běžné požadavky. Jednou velkou otázkou je, jaké druhy „základních“ dotazů budou Apple Watch schopny samy zpracovat a co bude ještě muset přejít zpět ke zpracování na serveru. Tento seznam zatím nebyl potvrzen.