Uživatelé aplikace Fotky Google na iPhonu mohou nyní zamknout své nejcitlivější obrázky a videa do speciální složky chráněné heslem, a to díky nové funkci, která se zavádí do aplikace pro iOS.



Uzamčená složka, která byla dříve k dispozici pouze na telefonech Android, umožňuje uživatelům ukládat fotografie a videa v aplikaci do samostatné složky, která vyžaduje Touch ID, Face ID nebo přístupový kód. Média uložená ve složce zůstávají skrytá, což znamená, že se citlivé fotografie nezobrazují, když uživatelé procházejí knihovnou. V rozhovoru pro The Verge Google řekl, že obsah uzamčené složky zálohovaný do cloudu je prováděn tak bezpečně. „Tato data chráníme několika vrstvami zabezpečení, včetně špičkové šifrovací technologie, jako je HTTPS,“ řekl mluvčí Google.

 

 

Google nabízí svou službu zálohování fotografií a videí jako „bezpečný domov pro vzpomínky na život“ díky „zabezpečení světové třídy“ a šifrování, které používá „k ochraně fotografií, které zálohujete nebo sdílíte“.

Navzdory těmto bezpečnostním opatřením byl Google v roce 2020 nucen kontaktovat asi 100 000 uživatelů, aby je informoval, že některá z jejich soukromých videí zálohovaných na jeho serverech byla náhodně odeslána cizím lidem kvůli „technickému problému“.

V rámci zavádění se také aktualizuje obrazovka nastavení v aplikaci Google ‌Photos‌ pro snadnější přístup k soukromí, sdílení, zálohování, oznámením a dalším možnostem.