Letos jsme byli svědky spuštění nového výkonného malwaru nazvaného Atomic macOS Stealer (AMOS), který se konkrétně zaměřuje na uživatele Apple. Nyní byl AMOS nalezen ve škodlivých reklamách ve vyhledávání Google.



Nejnovější verze Atomic macOS Stealer byla spatřena výzkumníky z Malwarebytes. Malwarebytes poznamenává, že většina těchto nedávných škodlivých malwarů se zaměřovala na uživatele Windows, ale nový Atomic Stealer vyniká tím, že je schopen cílit na uživatele Windows i macOS. Jakmile je Mac infikován malwarem AMOS, může ukrást hesla z Klíčenky, informace o kreditních kartách, soubory, kryptopeněženky a další.
Phishingové stránky klamou oběti, aby si stáhly aplikaci, o které se domnívají, že je to aplikace, kterou chtějí. Hackeři používají kompromitované reklamní účty k nákupu reklam, které vedou na phishingové stránky.

Dobrou zprávou je, že tomuto útoku lze velmi snadno předejít. Nestahujte software z nedůvěryhodných nebo neznámých zdrojů. Buďte opatrní, pokud vás aplikace požádá, abyste obešli ochrany macOS GateKeeper. Pokud si chcete stáhnout aplikaci mimo Mac App Store, zkontrolujte, kdy byl web vytvořen. Pokud chcete na svém Macu provést kontrolu, abyste se ujistili, že v něm není žádný malware nebo adware, Malwarebytes nabízí bezplatnou aplikaci, která jej najde a odstraní. Mezi další možnosti patří CleanMyMac X, Norton a McAfee.