Apple v iOS 18 plánuje pomocí jazykových modelů učinit Siri chytřejší, uvádí The Information. Apple chce, aby ‌Siri‌ dokázala pomoci uživatelům automatizovat složité, vícestupňové úkoly pomocí hlasových příkazů.



Například ‌Siri‌ může být schopna udělat něco jako pořídit sérii pěti fotek, přeměnit je na GIF a výsledný GIF poslat příteli, to vše jako jediná akce. Automatická konverze fotografií na GIF je nyní možná pomocí aplikace Zkratky, ale musí být nastavena ručně. Zkratky se staly klíčovou součástí operačního systému pro iPhone a lze je použít pro některé výkonné automatizované akce. The Information říká, že Apple má v úmyslu vydat nové funkce ‌pro Siri‌ jako součást operačního systému příští rok, což naznačuje, že bude součástí iOS 18.

‌Siri‌ je často kritizována za to, že zaostává za hlasovými asistenty od jiných společností, především kvůli zaměření Apple na bezpečnost a soukromí. Mnoho úloh ‌Siri‌ se provádí na zařízení než prostřednictvím cloudového serveru, takže Apple bude muset najít rovnováhu mezi soukromím a funkčností. iOS 17, který má být zveřejněn během několika týdnů, obsahuje velmi málo nových funkcí pro Siri, ale je schopná rozpoznat a reagovat na vícenásobné požadavky bez nutnosti opětovné aktivace, což v systému iOS 16 není možné. Apple dodržuje přesný plán vydávání softwaru, takže můžeme očekávat, že na WWDC v roce 2024 bude představena iOS 18.